10646-girl-back-dress-tattoos-nature-background-style-fashion--0284

Vanities

Lidewij Edelkoort is een van de meest invloedrijke trend voorspellers. In een presentatie genaamd ‘Vanities’ (ijdelheden) bespreekt ze de opkomende trend voor lente/zomer 2016.

“Ijdelheid is het geloof in je eigen belang en kracht,” zegt Edelkoort. “We leven in een tijd van totale transparantie, een tijd waarin de kracht van het oog al onze beslissingen beïnvloed. Al ons eten wordt gefotografeerd, hotelkamers worden gedeeld en evenementen gefilmd. Nieuws wordt doorgegeven met foto’s en maar een klein beetje tekst. Dit zorgt ervoor dat de emotie van de ervaring niet naar boven komt.”

Lidewij Edelkoort heeft het niet gehad over expliciete kledingstukken, behalve het witte overhemd. Het witte overhemd komt terug volgens haar, voor zowel mannen als vrouwen.

Het is duidelijk dat Lidewij denkt dat ijdelheid en de focus op ‘ik’ een grote rol gaat spelen in de lente/zomer van 2016. Ze zegt dat dit, en de groeiende populariteit van sportkleding, ervoor gaat zorgen dat mensen zich steeds bloter gaan kleden.

Hier een samenvatting van de belangrijke thema’s die terug zullen komen in lente/zomer 2016:

a4d1da0828d21313bba0fd839759e7b4

Zac Posen / Lente 2013

Als eerste kwam Lidewij met een thema dat ze Ascetic noemt. Dit is een avant garde, anti mode-achtig thema. Hier hoort ook dat klassieke witte overhemd bij. Platte schoenen en hoge tailles in broeken en rokken passen hier ook heel goed tussen. Het merk The Kooples verkoopt kleren die goed aansluiten bij deze trend, waar mannen en vrouwen dezelfde kleding kunnen dragen.

Het tweede thema heeft Muse. Dit thema heeft veel betekenis, zegt Edelkoort, en is gebaseerd op een voorspelling dat ijdelheid erg belangrijk zal zijn in 2016. Bij dit thema horen kledingstukken met veel stof, draperen, vouwen, plooien, beweging en asymmetrie. Het is een erg kunstzinnig thema.

Sylph is het volgende thema in de lijst. Dit thema gaat alleen maar over de kleur blauw. Licht, donker, effen, gestreept.. Het maakt niet uit, als het maar blauw is.

Dan zijn er twee thema’s die veel op elkaar lijken: Ceres en Elf. Ze hebben allebei veel te maken met natuur, planten en bloemen, maar er is een verschil. Ceres gaat over vruchtbaarheid en de wens om te propageren. Hieruit ontstaat een silhouet met verse katoen, hoge taillelijnen en ingevlochten haar. Elf, daarintegen, heeft meer voile, lapjes en zachte kleuren. Dit komt uit het idee van een fantasie droomwereld.

original

Nature of Prints – September 2011 / Fashion Director: Elizabeth Cabral / Fotograaf: Chris Nicholls

 

Het laatste thema heet Coutrisan. Dit thema is heel kleurrijk en decoratief. De kleuren en vormen zijn geïnspireerd op de Japanse kimono. Dit thema heeft een sol silhouet, met ruime kleding en tie-dye effecten.

Kortom, in lente/zomer 2016 zullen we geloven in ons eigen belang en kracht, en zullen wij het centum van de mode worden.

 

Leave a Reply